și lucrurile mici contează

De ce nu este niciodată ordine la mine acasă? – Scurt exercițiu de autocunoaștere

Pentru că am doi copii.

Da, dau vina pe copii!(pe faptul de a avea copii, mai exact)

Camera sau locuința mea nu au fost niciodată foarte ordonate, iar a face ordine în casă nu a stat niciodată pe primele locuri în lista mea de priorități. Cu toate acestea, de când s-au născut copiii mei, casa noastră este sufocată de haine și jucării. Cel mai corect ar fi să spun că eu mă simt sufocată de haine și jucării. Prin contrast am învățat să apreciez liniștea pe care ți-o oferă o casă ordonată și curată.

Pentru mine și șotul meu a durat o vreme, după nașterea fiecăruia dintre copiii noștri, până ce s-au mai așezat lucrurile, atât în casă cât și în viața noastră. Această perioadă a durat cam 2 ani după venirea fetiței noastre și a fost  foarte dificilă pentru  mine. De fapt, în acest moment, mă aflu chiar într-o astfel de perioadă de tranziție(baiețelul meu are 1 an și 3 luni), și tare-i greu și dezordine.

Concret:

Ieri

Am ajuns acasă la ora obișnuită. Am fost întâmpinată de băiețelul meu, care se trezise deja din somnul de după amiază. Asta însemnă că era vesel și plin de energie spre deosebire de mine=obosită și încărcată cu ”energii negative” de la muncă. De obicei am nevoie de 20-30 min de liniște ca să mă pot ”reseta” pentru ce se întâmplă acasă. De obicei nu am parte de aceste minute. Nici ieri nu a făcut excepție.

Iată ce s-a întâmplat în 2 ore și jumătate, între momentul când am ajuns acasă și momentul când am plecat în parc.

 • Am intrat pe ușă și l-am salutat pe cel mic care alerga voios bucurându-se că a ajuns mama acasă. Mi-am încărcat cu o liniuță bateriile
 • M-am descălțat și am mers spre baie să mă spăl pe mâini. În acest răstimp cel mic a început să plângă, frustrat că nu l-am luat imediat în brațe = descărcat bateriile o liniuță. Continuă plânsul până mă schimb în hainele de casă = descărcat bateriile încă o jumătate de liniuță(toleranță scăzută la frustrare, eu, nu copilul)
 • L-am luat în sfârșit în brațe și l-am dezmierdat. Ne-am jucat o vreme și apoi mi-a cerut să-i pun o melodie să danseze. I-am pus câteva melodii și între timp m-am trântit pe canapea = încărcat bateriile 2 liniuțe
 • S-a trezit și fetița mea. Ni se alătură în sufragerie și urmează o sesiune de dezmierdări pentru ea. Cel mic ne vede și intervine. Îl iau și pe el în brațe. Pacea se destramă. ”Teritoriul mama” este intens disputat în fiecare zi.
 • Reușesc cu greu să împac spiritele încinse = descărcat baterie o liniuță
 • Am pus o nouă melodie și dansăm toți trei = încărcat baterie jumătate de liniuță
 • Ne liniștim și începem rutina zilnică
  • Eu pun rufe la spălat și încerc să strâng ceva jucării aruncate prin casă
  • Cel mic merge în bucătărie și scoate câteva lucruri de prin dulapuri pe care le aduce în sufragerie. Apoi găsește o revistă ale cărei pagini nu stăteau bine, așa că le aranjează corespunzător. La rând este geanta mea, care conține o lume nouă și captivantă, pe care o explorează zilnic.
  • Fetița mă însoțește la baie unde punem împreună rufele la spălat iar apoi își găsește ceva de lucru în camera copiilor. Ulterior se mută pe balcon și face bagajele A.K.A. aduce în sufragerie toate coșurile sau cutiile cu mânere, pe care le umple cu diverse jucării.
 • La asta se adaugă satisfacerea unor nevoi fiziologice
  • Schimbat scutece de două ori
  • Pus la oliță o dată (through popular demand = îi place olița așa de tare că trebuie, măcar o dată la 2-3ore, să ne jucăm de-a făcutul caca și pipi)
  • Mâncat gustare de fruct = întins fruct(piersică) pe podeaua din bucătărie
 • Nelipsite sunt conflictele între frați care se soldează, de cele mai multe ori, cu răni ușoare(ce nu necesită îngrijiri medicale) și muuuulte, muuuuulte țipete.
 • Înainte să ne îmbrăcăm pentru a ieși în parc iau o pauză = copiii fac ce vor ei = cel mic ia telecomanda de la tv și își face de cap cu ea, iar fetița cea mare își scoate haine din dulap pentru ieșit în parc(mă rog ca, de data asta, să găsească unele potrivite vremii de afară, altfel…)

 

Concluzie

 1. Ritual întâmpinare = 3,5 liniuțe încărcat/2,5 liniuțe descărcat
 2. Rutina zilnică = pus rufe la spălat+strâns jucării+adunat pagini revistă din toată sufrageria+repatrierea coșurilor și cutiilor pe balcon+recuperare poșetă vandalizată = descărcat 4,5 liniuțe
 3. Nevoi fiziologice = schimbat și spălat copil mic de două ori+joc oliță+curățat podea bucătărie = descărcat 2,5 liniute
 4. Conflicte între frați = descărcat 2,5 liniuțe
 5. Pauză înainte de ieșirea în parc = încărcat 3 liniuțe

Total = minus 5,5 liniuțe la baterie+câteva jucării împrăștiate prin sufragerie+două bucățele de revistă într-un colț(am hotărât să le ignor)+o podea ceva mai lipicioasă la bucătărie.

La cât mai multe liniuțe! – pe plus

Loredana

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *